2 липня 2020, 12:05, Україна

Вітчизняні науковці працюють над селекцією ягідних культур

Про це інформує прес-служба НААН.

Заступник директора з наукової роботи Інституту, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко наголошує, що впродовж декількох останніх десятиліть наукова установа НААН проводить дуже вдалу селекцію по ягідних культурах. Особливо це стосується чорної смородини.

«На наших ділянках зібрані всі сорти, створені в інституті та частково — у його дослідній мережі. Такі легендарні сорти, як Ювілейна Копаня, Софіївська, Вернісаж — займають не менше 2/3 промислових засаджень цієї культури в Україні. Також сорти малини, створені в інституті, на Краснокутській дослідній станції садівництва. Найбільш відомий сорт Феномен, також ранні сорти Саня і Персея, які стали частиною промислового асортименту України», — зазначив Олександр Ярещенко.

Зазначається, що науковцями інституту проводиться дослідна робота з відносно новими для України ягідними культурами — жимолость голуба і лохина або чорниця високоросла. В дослідній мережі інституту, на Краснокутській дослідній станції садівництва, створено 4 сорти жимолості голубої і два з них нині також є частиною промислових насаджень — Алісія та Спокуса.

«В інституті ведеться робота по селекційному вивченню чорниці або лохини. Інститут садівництва працює над удосконаленням асортименту, над регіональними рекомендаціями стосовно використання тих чи інших сортів лохини.Яскравим прикладом таких досліджень є вирощування сортів ожини на ротаційній шпалері. Це інноваційна технологія, яку ми апробуємо і намагаємось удосконалити для широкого впровадження у садівничих господарствах України», — підсумував заступник директора з наукової роботи Інституту.

Читати по темі: Технологія вирощування лохини, або чому ця ягода стає популярною