2 липня 2020, 11:05, Україна

Кінець червня в Україні видався дощовим та спекотним — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, найбільша кількість опадів випала в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях, ГТК в цих областях дорівнює 2,0-3,4, що вказує на надмірне зволоження. Також значна кількість грозових дощів пройшла в Сумській та Чернігівській областях, в цих областях показник ГТК дорівнює 1,1.

Але якщо Захід потерпає від води, то південна частина України разом з Донецькою та Дніпровською областями потерпає від посухи. ГТК в цих областях досягло лише 0,2-0,4, що вказує на сильну посуху. На решті території ГТК знаходиться в межах 0,6-0,8. Цьогорічні опади за третю декаду червня перевищили кількість опадів за аналогічний період 2019 року.

Середня температура повітря протягом третьої декади червня трохи опустилась в північних, східних та центральних областях порівнюючи з другою декадою червня. А в західних та південних областях навпаки перевищила значення другої декади червня.

Середньодобова температура повітря на заході перебувала в межах +20…+21°С, на півночі — +21…+22°С. В центральних та східних областях — +22…+23°С, на півдні — +24…+25°С. Максимально температура підіймалась до +35°С у Донецькій, Луганській та Одеській областях. Також високими температурними показниками +33…+34°С відзначились Харківська, Запорізька, Миколаївська та Херсонська області. Максимально температура повітря підіймалась 21, 27-28 червня. Мінімально температура опускалась до +11°С в Дніпровській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях. Лідерами в накопиченні активних та ефективних температур виступають південні та східні області, також їх наздоганяють Закарпатська та Дніпровська області. Найменшу кількість активних температур накопичено на заході та в Житомирській області.

Середньодобова температура ґрунту на заході коливалась від +18 до +20°С, в північних областях — +20°С. В центральних та східних областях середньодобова температура становила +20…+23°С. В південних областях — +23…+24°С. Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась на заході в Івано-Франківській та Закарпатській областях, і перебувала в межах +11…+12°С. В центральних, південних та східних областях мінімальна температура не опускалась нижче +14…+15°С, на півдні +15…+17°С.

Рівень зволоження ґрунту у третій декаді червня має досить гарні показники. Лише на півдні, в Донецькій, Луганській та Дніпровській областях рівень зволоженості ґрунту занизький 17-20%. Краще зволожені землі західних областей — 26-28%. Порівнюючи показники 2019 року з аналогічним періодом 2020 року, то третя декада червня 2019 року мала перевагу у зволожені лише в Запорізькій та Херсонській областях, на решті території показники зволоження ґрунту 2020 року переважають над показниками 2019 року.

Показники вологості повітря майже ідентичні з показниками першої декади червня, але трохи поступаються показникам другої декади. В південних областях вологість повітря 57-60%, на сході 60-64%. В центральних областях — 60-72%, в північних областях — 72-74%. Найвищий рівень вологості повітря у західних областях становив 75-80%. Значення вологості повітря 2020 року перевищили показники 2019 року.

Третя декада червня виявилась найбільш сонячною з поміж всього червневого місяця. Найбільше сонячного світла отримав схід та південь, а також центральні області окрім Вінницької. На заході в Сумській і Чернігівській областях сонце переважало над хмарністю, але ця перевага була незначною.

Середня швидкість вітру перебувала в межах 3-4 м/с. Максимальна швидкість вітру 10 м/с зафіксовано в Харківській області. В Луганській, Сумській та Закарпатській областях максимальна швидкість досягала 9 м/с. На решті території цей показник дорівнював 7-8 м/с. На території України переважав вітер південного, південно-східного напрямку. Атмосферний тиск коливався в межах 759-761 мм.рт.ст.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.