28 квітня 2017, 14:07, Урожай

Урожай на Вінниччині очікують не гірший, ніж торік

Про це пише сайт vindaily.info.

«На урожай будуть впливати погодні умови, від яких залежить кількість внесених гербіцидів і добрив. За сходам озимих культур ми помітили досить цікаву тенденцію. Наприклад, в лютому слабких рослин на полях вчені нарахували 32%, тому, чесно кажучи, були налаштовані песимістично. Разом з тим, в середині квітня картина виявилася абсолютно іншою. Пересівати доведеться лише 4% озимих. Це прекрасний результат. Там же, де це необхідно, як правило, поверх озимої культури сіють соняшник або кукурудзу. З огляду на нинішню ситуацію, я прогнозую, що урожай буде не гіршим за торішній» — говорить Андрій Гижко.

Поки засіяно 85% площ, відведених під цукрові буряки і яру пшеницю. По ячменю показники вище. Але аграрії орієнтуються більшою мірою на кукурудзу, посів якої тільки починається. Тому в цілому про результати можна буде говорити не раніше початку червня. Але синоптики запевняють, що погодно-кліматичні умови повинні бути сприятливими.

«У лютому ми проводили нараду, на яке запросили багатьох вчених. Вони озвучували світові тенденції на ринках продовольства і прогнози метеоумов. Так ось, на найближчі 10 років синоптики прогнозують, що Вінниччина потрапить в зону особливо сприятливого клімату для ведення сільського господарства. Збільшується кількість опадів і число сонячних днів. При цьому економісти вважають, що до 2020 року очікується сприятлива кон'юнктура для українських товарів, особливо кукурудзи і цукрових буряків. Хочу нагадати, що за підсумками минулого року область експортувала цукор в 40 країн світу. Поставки здійснювалися і на нові для нас ринки, наприклад, в М'янму і Індонезію. Відправляли цукор і в Ізраїль», — розповідає Андрій Гижко.