4 липня 2020, 11:05, Україна

На Львівщині вирощують колоновидні груші

Про це розповідає садівниця Людмила Козир із Львівщини, пише gazeta.ua.

«Щоб не було затримки з плодоношенням, треба садити поблизу інші види колоновидних дерев. Вони будуть один для одних запилювачами. Маю ще жовтий сорт Ніжність. Плоди в них менші. Десь по 150 грамів. На дереві довго висять зеленими. А потім різко стають наливними», — переконує жінка.

Зі слів садівниці, найменш примхлива осіння груша Сапфіра. Родить вона у вересні і гарно лежить до січня. Дає 200 грамові плоди, які треба швидко зняти з дерева, щоб не перестигли. Продовгасті груші мають червоно-фіолетовий колір. Перший врожай дає на третій рік. І так 13-15 років, далі поступово засихає. З одного дерева можна одержати 5- 8 кг груш.

Садити груші Людмила Козир рекомендує в жовтні і березні на відстані 1 м один від одного.

«Обрізати дерево не потрібно. Хіба що видаляти засохлі гілки. Щоб на дереві було більше зав'язі поблизу висадили колоновидний абрикос Зоряний і персик сорту Сувенір. На ньому ростуть персики по 150–200 грамів. Вони солодкі та пахнуть ананасом. Також маємо персик Штайнберг з дрібнішими плодами, але солодшими», — ділиться садівниця.

Колоновидні дерева стійкі до багатьох захворювань дерев, але шкідливих комах все ж бояться. Щоб їх відлякати садять поблизу мелісу або чорнобривці, які мають специфічний сильний аромат, який відлякає паразитів.