30 червня 2020, 18:15, Урожай

За інтенсивної технології врожайність фундука може сягати 10 т/га — думка

Про це повідомив віцепрезидент «Української горіхової асоціації» Василь Бабанський, пише greenpost.ua.

Як розповів експерт, за допомогою європейської технології вирощування фундука, яка вже запатентована в Україні, господар, маючи у власності лише 1-2 га землі, може налагодити сімейний бізнес.

«Інтенсивна технологія вирощування дозволяє на 1 га землі висадити до 5 тис. саджанців фундука. Тоді як за традиційною технологією на цій прощі можна посадити лише 500 саджанців. Ефективніше використовується кожен квадратний метр землі, що має вагоме значення для малого та середнього бізнесу, з невеликим земельним банком», — наголосив він.

Якщо ж говорити про промислові насадження фундука, то це теж дуже ефективно, каже експерт, бо коефіцієнт використання землі 1/10.

«Якщо сьогодні посадимо 1 га фундука за інтенсивною технологією вирощування — це до 5 тис. саджанців на 1 га, тобто до 10 га за традиційною технологією 5/4. Таким чином скорочується площа земельних ділянок для закладання садів, а з іншого боку з цього 1 га, як показує європейський досвід, можна зібрати до 10 тонн горіхів фундука», — розповів Василь Бабанський.

За його словами, такий спосіб господарювання суттєво скорочує витрати. Якщо говоримо про крапельне зрошення, то його організувати на 1 га землі простіше, ніж на 10 га. Це дає можливість основні технологічні процеси повністю механізувати — від посадки саду до збирання врожаю.