30 червня 2020, 08:10, Урожай

Агрокліматичні умови останньої декади сприяли розвитку посівів ярих культур

Про це свідчать дані агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

«Рослини ярих колосових культур мають висоту 85-92 см, На даний час ячмінь ярий, сформувавши повноцінний колос, 15-16 червня вступив у фазу молочної стиглості зерна, а овес і тритикале яре — 17-18 червня», — свідчать дані моніторингу посівів.

У рослин кукурудзи розпочався період найбільш інтенсивного росту та критичний період за водоспоживанням (за 10-15 діб до викидання волоті - молочна стиглість зерна), коли рослини споживають близько 55-60% води від загального водоспоживання.

«Запаси продуктивної вологи під посівами кукурудзи, в метровому шарі ґрунту на більшій частині території країни, внаслідок частих дощів, підвищилися на 27-35 мм у порівнянні з тими, що були за сівби. Проте, сильні зливи, шквали та град призвели місцями до локальних пошкоджень посівів цієї культури», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що рослини сої перебувають у фазах «появи бокових пагонів» та «початку цвітіння». Густота посівів становить 55-150 рослин на 1 м². Стан посівів переважно добрий.

У рослин соняшнику триває фаза «утворення суцвіть». Густота посівів становить 340-670 рослин на 100 м². На деяких площах східних та південних областей відмічається денне в’янення рослин. Стан посівів добрий та задовільний.

Тим часом, буряки цукрові перебувають переважно у фазі «змикання рослин у  рядках», їх стан також оцінюється як добрий та задовільний.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».