29 червня 2020, 15:40, Урожай

Рослинам картоплі на Волині шкодить небезпечна хвороба

За даними фахівців ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, оптимальними умовами для розвитку хвороби виступає певний температурний режим: +15-25ºС і вологість понад 75%, особливо при наявності краплинно-рідкої вологи.

За сприятливих умов поширення хвороби відбувається дуже інтенсивно. 7-10 днів достатньо, щоб бадилля картоплі загинуло на всій площі. Зранку чи за вологої погоди з нижньої сторони листків, на межі хворої і здорової тканини, з’являється білий наліт спороношення гриба. За стеблової форми хвороби, на стеблах і черешках утворюються смуги коричневих відмерлих тканин, які часто повністю охоплюють верхню частину стебла. Також хвороба швидко поширюється при густій посадці рослин. Дуже часто спостерігають початок розвитку хвороби після випадання густої роси. При настанні спеки грибки уповільнюють своє поширення.

З пониженням температури і підвищенням відносної вологості повітря, при значному коливанні добових температур або за дощової погоди складаються сприятливі умови для розвитку даної хвороби. 

«Одним із важливих шляхів боротьби з фітофторозом є використання стійких сортів, дотримання сівозміни та підгортання картоплі. Разом з тим, хімічний метод залишається найбільш ефективним для захисту картоплі від фітофторозу. Для захисту картоплі від фітофторозу рекомендовано  почергово через 10-14 днів. Оскільки з часом у збудника може з’явитися резистентність до якогось фунгіциду системної дії, бажано не використовувати протягом сезону один і той самий фунгіцид. Перші обробки доцільно поєднувати з позакореневим підживленням водорозчинними добривами, регуляторами росту рослин», — радять спеціалісти.

Читати по темі: Шкідники картоплі: Виявити та побороти