25 червня 2020, 08:10, Урожай

На Волині зафіксовано початок льоту стеблового кукурудзяного метелика

Згідно з проведеним моніторингом на феромонову пастку відловлюється 4, максимально 6 екземплярів метеликів за добу. Про це інформує прес-служба обласного управління Держпродспоживслужби.

«Крім кукурудзи, він пошкоджує просо, сорго, коноплі, хміль та інші сільськогосподарські культури. Розвивається також на товстостеблових бур’янах. Ушкодження метеликом стебел часто супроводжувало вилягання рослин, а качанів — захворювання на фузаріозну гниль та пліснявіння», — йдеться в повідомленні.

З метою збереження урожаю кукурудзи спеціалістам господарств усіх форм власності рекомендують встановити постійний нагляд за поширенням і чисельністю шкідника. Для контролю шкідників варто знищувати товстостеблі бур’яни, своєчасно і на максимально низькому зрізі збирати кукурудзу, а потім проводити глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами.

«Літ метелика триває до 2-3 тижнів і весь час (з перервами в процесі створення нових яєць) самки літають по полях і відкладають свої яйця. З цієї причини шкідника неможливо побороти повністю, оскільки літ метеликів триває з червня по серпень, і жоден інсектицид не має такого довгострокового ефекту. Тому хімічний контроль варто організувати так, щоб за допомогою 1-2 процедур обмежити найбільшу кількість шкідника», — радять спеціалісти.

Окрім цього, з початком яйцекладки доцільно проводити 2-3-кратний випуск трихограми з інтервалом 5-6 днів. Ефективність трихограми залежить  від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограми на конкретному полі.

При виявленні гусениць шкідника за чисельності 1-2 екз/рослину або 6-8% заселених рослин у фазах «6-8 листків - викидання волоті» необхідно проводити обприскування посівів інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Читати по темі: У посівах активізувалися різновиди метеликів — експерт