24 червня 2020, 08:00, Насіння

Для розвитку вітчизняної селекції й насінництва потрібна підтримка держави, — думка

Таку думку висловив в інтерв’ю для SuperAgronom.com Вадим Нестеренко, співвласник і голова наглядової ради агрохолдингу Ristone Holdings.

«Продовольчу безпеку України можна забезпечити тільки за умови наявності в країні того фактора, що всі ланки технологічного ланцюжка вирощування і виробництва продуктів харчування повинні бути власними, українськими, незалежними від імпорту, клімату і всіляких пандемій. І держава, на мій погляд, має зайнятися відродженням вітчизняних селекційних інститутів, підтримати виробників власного насіннєвого фонду», — зазначив він.

На думку експерта, не просто збереження, а й розвитку виробництва власного насіннєвого фонду вимагає і та стрімка зміна клімату.

«Я передбачаю, що потреби точкового районування посівного матеріалу щороку будуть тільки зростати», — сказав Вадим Нестеренко.

Він додав, що його компанія співпрацює з Київським інститутом фізіології рослин і генетики НАН України, закуповуючи батьківські форми насіння для подальшого розмноження. Спочатку з них вирощують супереліту, а на наступний рік — еліту для реалізації. Щорічно це 6-7 гібридів по пшениці і 4-5 по ячменю. У цьому році заплановано виробництво 1800 т насіння пшениці, а також 320 т ячменю.