23 червня 2020, 14:04, Світ

Польський фермер вирощує кормову кукурудзу «у парі» з соєю

Як повідомляє bezpluga.pl, пан Міхал, який практикує систему no-till, почав цікавитися соєю в минулому році. Передусім він вирішив провести експеримент на невеликій площі (1,2 га), щоб побачити, чи можливо вирощування цю культуру на його фермі. Посів сої між кукурудзою видався особливо цікавим з двох причин. По-перше, рослини, що збагачують ґрунт, можуть стати відмінною противагою кукурудзі, яка негативно впливає на баланс ґрунтової органіки. По-друге, це рішення залишає фермеру «рятувальний круг» - навіть якщо вирощування сої закінчиться невдачею, урожай кукурудзи буде зібрано в будь-якому разі.

Видання зазначає, що вирощування кукурудзи та сої виглядає виправданим. Обидва ці види - це рослини з однаковими термінами сівби. Звісно, перевагою для такого експерименту була силосна кукурудза. Обидві культури посіяли 4 травня 2020 р. Спочатку фермер посіяв сою Annushka у нормі 80 кг/га розкидачем добрив. Потім провів культивацію агрегатом Union Kombi на глибину близько 2-3 см. В останню чергу пан Міхал посадив кукурудзу KWS Walterinio, використовуючи стрічковий культиватор власної конструкції, разом із внесенням NPK. Норма посіву кукурудзи становила 78 тис. насінин/га. Після сівби також провів гербіцидну обробку. На початку червня застосовували позакореневе підживлення карбамідом.

Експеримент триває. Правда, сходи сої вийшли не дуже рівномірними і зараз деякі ділянки мають різні фази розвитку Пан Міхал планує зібрати кукурудзу на силос, а сою залишити в полі та підживити її органічним добривом. 

Загалом фермер задоволений результатами і почав розглядати сою як культуру, яку надалі вводитиме у свою свіозміну.