23 червня 2020, 18:00, Україна

На Херсонщині скорочують площі під рисом через неприбутковість культури

Повідомляє golos.com.ua.

Цьогоріч площі під посівами рису у трьох районах області скоротилися до 4, 82 тис. га, що на 805 га менше порівняно з 2019 роком.

«Антирекорд зі скорочення площ під рис встановив Каланчацький район. Тут вони сягають 2,41 тисячі гектарів, тоді як торік становили 3,05 тисячі га. У Скадовському районі рисові плантації нині — 2,16 тисячі гектарів, у Голопристанському — всього 250 га», — інформує заступник директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської облдержадміністрації Олена Швул.

Торік на Херсонщині зібрали 30,2 тис. т рису, що в п’ять з лишком разів перевищує внутрішню потребу регіону, яка становить 4,5 тис. т.  Цього року недобір українського врожаю рису може перевищити 6 тис. т навіть за використання високопродуктивних сортів. Якщо вирощування рису зараз ледве дозволяє окупити виробничі витрати, площі під нього скорочують на користь прибутковіших культур.

Аграрії пояснюють небажання інвестувати кошти у рисові плантації низькими закупівельними цінами на крупу через тиск на вітчизняний ринок імпортерів, котрі завозять великі партії дешевого рису з Китаю, Індії, Пакистану й Таїланду. Тож і не дивно, що рисівники півдня України зустріли у штики пропозицію нібито в інтересах споживача ще й зменшити без того низьке, порівняно із сусідніми європейськими країнами, ввізне мито на цей злак.