19 червня 2020, 16:15, Україна

Майже на третині території України продовжують зберігатися критичні умови зволоження — НААН

Про це свідчать дані запасів вологи у метровому шарі ґрунту та стану рослинності за результатами супутникового моніторингу, інформує прес-служба НААН.

«Насамперед це пов’язано з досить низьким запасом вологи за зимово-весняний період 2019-2020 рр., а також аномально високою температурою га початку літа. Все це спричинило значні втрати вологи на непродуктивне фізичне випаровування на полях  пізніх просапних культур та спрацювання  її запасів в метровому шарі ґрунту результаті  вегетації озимих культур», — йдеться в повідомленні.

Звертає на себе увагу масштабний прояв посушливих явищ в Білорусії, яка по дії аналогічно південному Степу України.

Зазначається, що станом на 7 червня 2020 року умови зволоження на всій території України залишаються критичними. Завдяки опадам станом на 31 травня спостерігалося деяке покращення умов зволоження поверхневого шару (0-5 см), але станом на 7 червня 2020 вміст вологи знову зменшився, особливо в Одеській, Вінницькій, на півдні Донецької області та у Криму.

«У кореневмісному шарі (0-100 см) ґрунту умови вологозабезпечення залишаються не задовільними, хоча завдяки опадам, відбулося деяке покращання запасу вологи станом на 7 червня, у порівнянні з 31 травня поточного року. Тобто майже на третині території України продовжують зберігатися критичні умови зволоження, оскільки частка доступної вологи в ґрунті нижче 40% є стресовою для розвитку більшості сільськогосподарських культур. Найбільш критичні умови зволоження спостерігаються в Одеській (<20%), Миколаївській (<20%), Херсонській (20-30%), Кіровоградській (20-30%), областях та в Криму (20-30%)», — повідомили в НААН.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».