19 червня 2020, 15:00, Україна

У посівах ячменю на Запоріжжі виявили вірус штрихуватої мозаїки

Про це інформує прес-служба Держпродспоживслужби.

Зазначається, що вірус штрихуватої мозаїки передається зараженим насінням. Може поширюватись механічно з соком і пилком ячменю під час цвітіння рослин.

Окрім ячменю вірус уражує пшеницю, кукурудзу, просо, овес, деякі злакові трави із родини тонконогих і злакові бур'яни (вівсюг, мишій).

«Штрихувата мозаїка ячменю викликає недорозвиненість стебел і колосся. Нерідко в уражених рослин утворюється дрібне зерно, недобір урожаю від хвороби може досягати 30%. зазначають спеціалісти. У зв’язку з виявленням вірусу штрихуватої мозаїки ячменю у посівах ячменю, врожай із цих полів заборонено до експорту в КНР на підставі невідповідності Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю», — зазначають спеціалісти.

Станом на 18 червня фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області  провели обстеження у Вільнянському районі — 11 полів (707,73 га),  Якимівському районі — 10 полів (858,89 га), у Веселівському районі — 9 полів (354,328 га), Новомиколаївському районі — 4 поля (140,92 га), Запорізькому районі — 5 полів (194,62 га) та у Оріхівському районі — 9 полів на загальній площі (641,81 га).

Обстеження тривають, заплановані ще перевірки у Василівському, Михайлівському та Мелітопольському районах.

Читати по темі: Проблеми з озимими після теплої зими. Як уникнути хвороб?