19 червня 2020, 13:00, Урожай

З перебігом жнив якість зерна пшениці в Україні покращиться — прогноз

За прогнозами експерта, в цьому році частка пшениці продовольчої якості у врожаї перевищить 50%.

«Оскільки збирання розпочнеться з півдня, який найбільше постраждав від посушливих умов весни, перші показники врожайності будуть істотно гіршими за торішні. При досить високому протеїні зерно буде йти щуплим, з низькою натурною вагою», — повідомила Єлизавета Малишко.

Слід зазначити, що травневі дощі покращили стан пшениці на всій території України, крім крайнього півдня. А спекотна погода в червні, що супроводжується дощами, сприятливо позначається і на якості, і на кількості зерна.

Згідно з прогнозними моделями, такі погодні умови збережуться найближчим часом, що у свою чергу сприятиме дозріванню зерна ранніх ярих, кукурудзи та соняшнику.

«Збиральна кампанія у причорноморському регіоні розпочалась традиційно з жнив озимого ячменю. При цьому, старт жнив пшениці супроводжується сезонним падінням цін. Додатковий тиск створюють глобальні чинники високих світових перехідних залишків, підвищення прогнозів врожаю пшениці в Росії, початок збирання в США і ЄС. Проте, ціна пшениці залишається вищою на 7-8 доларів, ніж станом на аналогічний період минулого року», — підсумувала експерт ринку зернових Єлизавета Малишко.