18 червня 2020, 16:00, Технології

Ізраїльські вчені знайшли спосіб отримувати енергію з рослин

Відкриття було зроблено в лабораторії Тель-Авівського університету, в експерименті вчені використовували мікроводорості. Про це пише phys.org.

«Щоб підключити будь-який пристрій до джерела енергії, треба знайти точку підключення. У разі рослин, ми просто не знали, як це зробити», — розповідає голова університетської лабораторії відновлюваної енергетики Іфтах Якобі.

У своєму експерименті ізраїльські вчені включили в мікроводорості ензим гідрогеназу, який дозволив їм активно виробляти водень — добре відоме джерело енергії. Колись вважалося, що водорості виробляють водень під час одиничної пікової реакції, яка відбувається на світанку. Однак спостереження тель-авівських дослідників показали, що цей процес супроводжує традиційний фотосинтез протягом усього дня. Досягненням команди Якобі стало те, що їм вдалося використати генетичні інструменти для збільшення вироблення такого водню на 400%.

За прогнозами вченого, може знадобитися аж до 20 років, перш ніж ця технологія буде повністю відпрацьована і комерціалізувати.