18 червня 2020, 18:00, Технології

Аграрії півдня України впроваджують технології ґрунтозберігаючого землеробства

Про це свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«В Україні 400 га лісосмуг захищають 13 млн га орної землі та сільськогосподарських ландшафтів. Однак слабкі політичні рамки залишають права власності неоднозначними. Без чітких зобов’язань лісосмугами нехтують, а посіви, які вони захищають, залишаються вразливими», — застерігають фахівці.

Так, у квітні 2019 року поблизу Олешківських пісків, одного із найсухіших районів України, деградованими лісосмугами пройшла масивна пилова та піщана буря, які знищили чимало посівів озимих культур.

«Я працюю в екстремальних кліматичних умовах, майже в пустелі. Річний рівень опадів тут становить приблизно 150 мм», — повідомив 45-річний фермер Андрій Щедрінов, який 27 років працює у степах.

Багато інших фермерів покинули степи, але Андрій Щедрінов сподівається відновити землю і одного дня вирощувати більше томатів, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, сорго, гороху та озимих зернових.

За підтримки ФАО та ГЕФ Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України співпрацює з провідними українськими експертами та Інститутом водних проблем та меліорації для відновлення лісосмуг, створюючи рамки для кращого управління землею та лісами, оснащуючи фермерів методами стабілізації та покращення їхніх засобів для існування.

Завдяки проекту Андрій Щедрінов вивчає та застосовує нові методи в охороні сільського господарства, такі як сівозміна та крапельне зрошення, щоб вирощувати більше продовольства та захищати цілісність ґрунтових ресурсів. Для додаткового джерела доходу та захисту від деградації земель він створює лісосмуги. В той час коли ростуть найкращі дерева для лісозаготівлі, розробляються ідеальні умови в підґрунті для вирощування високоцінних спеціальних культур.

Читати по темі: Полезахисні смуги – радянський пережиток чи світовий тренд?