17 червня 2020, 08:00, Урожай

Сходам ярих культур на Півдні бракує продуктивної вологи

Про це свідчать дані агрометеорологічних умови та стан посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

Зазначається, що соняшник знаходиться у різних фазах розвитку — від «проростання насіння» до 10-12 пар листків та появи суцвіть. Запаси продуктивної вологи під цією культурою в орному шарі ґрунту 0-20 см у центральних районах Херсонської області були майже відсутні — 1 мм, на півночі області були задовільними — 10 мм, на решті території області та країни відповідали добрим показникам — 18-31 мм. На окремих полях через дефіцит вологи в ґрунті відмічається всихання нижніх листків, а місцями — значне гальмування проростання насіння.

Рослини ячменю ярого проходять фази «колосіння»  та «молочної стиглості зерна». Висота рослин становить 34-90 см. Стан посівів поки що задовільний, місцями через дефіцит вологи — незадовільний.

Рослини гороху знаходяться у фазі «формування бобів» та зерна. У рослин зимуючого гороху відбувається дозрівання зерна. Запаси продуктивної вологи під горохом у метровому шарі ґрунту у південних областях залишаються на недостатньому рівні — 17-28 мм, на решті території країни його стан оцінюється як добрий та задовільний.

Посіви гречки, яку висіяно у  кінці квітня та початку травня, знаходяться у фазі «першого» або «на початку другого справжнього листка». Стан посівів задовільний. Окрім цього, рослини проса перебуваються у фенологічній фазі «повних сходів», їх стан також оцінюється як задовільний.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».