16 червня 2020, 14:00, Урожай

На Дніпропетровщині оцінили цьогорічні ризики втрат врожаю

Через суху та теплу зиму колосся пшениці і ячменю зупинилося в рості. З фруктами і ягодами перспективи в області ще гірші. Про це пише 34.ua.

Фермер Олександр каже, що торік в той самий період ранні зернові були на 20-30 см вищими, колосся більш розвинене, а зерно — більше й повніше.

Такі показники змушують прогнозувати втрати. Наприклад, фермерські господарства Новомосковського району готові зібрати на 30-35% менше зерна, ніж у 2019 році.

Погодні сюрпризи зіграли неабияку роль в цьогорічному врожаї. Суха осінь, тепла безсніжна зима і відсутність весняної відлиги — все це пригальмувало ріст ранніх зернових. І хоча після травневих злив земля наповнилася вологою до 30%, у разі спекотного літа ці запаси зникнуть за місяць, кажуть в обласному метеоцентрі.

Зазначається, що тепличні овочі не постраждали. А ось те, що росло просто неба — замерзло в березні і квітні. Затяжна холодна весна підморозила бадилля коренеплодів, цибулі та часнику.

Ще більше від весняних холодів постраждав цвіт. Особливо — абрикосу, груші та яблука. Те, що не заморозив холодний квітень, травень добив градом.

І якщо на врожай яблук, абрикосів і ягід вплинути вже неможливо, запевняють садівники — то коренеплоди, часник, цибулю, картоплю, ранні та пізні злакові ще врятувати можна. Протягом усього наступного тижня і в кінці місяця в області очікують дощів з грозами. Тим часом в Міністерстві розвитку сільського господарства прогнозують, що в цьому році аграрії зберуть зерна на 15-20% менше, ніж торік.

Читати по темі: Особлива весна 2020: посухи, морози та пилові бурі