16 червня 2020, 09:00, Україна

Сімейне господарство започаткувало власний ромашковий бізнес

Вирощуванням лікарських трав подружжя зайнялось в серпні 2019 року. Тоді ромашкою засіяли 1,5 га поля. Про це повідомляє прес-служба «Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва» (UHBDP).

Кінцевий продукт вирощування рослини — головки сушеної ромашки, які використовують для виготовлення трав’яних чаїв та лікарських зборів. Ромашку тут збирають вручну та піддають природній сушці. Середня ринкова вартість сушених головок ромашки становить 130 грн/кг.

«Вдавалося продавати ромашку як по 110 грн/кг, так і по 150 грн/кг. Відсилаємо «Новою Поштою» від 10, 20, 60 кг. А якщо дуже просять, продаємо і 100 гр. і 0,5 кг. Продажі робимо через Інтернет, пропонуємо ромашку в групах, де продаються лікарські трави, переважно це групи у Facebook. Замовляють ромашку як приватні особи, так і виробники трав'яних чаїв», — розповідає Олена Кічкіна.

З її слів, вирощування ромашки — процес нескладний, культура невибаглива. Єдине, що треба — це підгадати вдалий час для посіву. Після того, як підготували ґрунт, землю обробляє каток, а насіння просто розсипають поверху, потім його знову прикопують. Через те, що ромашка сіється не в землю, а поверхнево, при посіві не повинно бути вітру.

Через те, що це перший, тестовий, рік вирощування, виробники наразі зацікавлені в отриманні більшого досвіду вирощування та поки що не фокусуються на упаковці. В планах Кічкіних також вирощувати інші трави та виробляти трав’яні чаї.

«Завдяки UHBDP ми з'їздили на екскурсію на станцію, де вирощують трави, та відвідували конференції в Миколаєві, присвячені вирощуванню лікарських трав. Я відразу загорілася цією ідеєю, мені біло дуже цікаво. Також ми зустрічалися в скайпі з агрономами, які давали нам рекомендації щодо вирощування. Ми скористалися порадами та рекомендаціями і все вийшло», — підсумувала Олена Кічкіна.