15 червня 2020, 13:15, Україна

Експерт розповів, як агропродукцію перевірятимуть на залишки хлорпірифосу

Про це йдеться в матеріалі «Заборона хлорпірифосу в ЄС: Як відреагував український агроринок» на Latifundist.com.

За словами директора BiLab Максима Добровольського, лабораторія вже отримує запити від агрохолдингів щодо того, як їм тестувати продукцію на вхідному контролі.

«В Україні практично немає лабораторій, які б могли протестувати такий обсяг партій з мінімальною концентрацією хлорпірифосу 0,01 мг/кг швидко і якісно. Ось тому агрохолдинги до нас і звертаються», — розповідає він.

Максим Добровольський зазначив, що аналіз робиться протягом одного дня після отримання проби. Відбір проб здійснюється або співробітниками елеватора, або фахівцями BiLab. Тут важливо, щоб проба була правильно відібрана, інакше результат буде некоректним.

У лабораторії дослідження на визначення хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу проводяться з використанням технології газової хроматографії з тандемною мас-спектрометрією (GC-MS / MS) в режимі моніторингу множинних реакцій (MRM).

«Визначення проводиться згідно європейського методу EN 15662: 2018. Коротко процедура виглядає наступним чином. Проба зерна розмелюють, відбирається проба для аналізу і проводиться екстракція водно-органічної сумішшю. Отриманий екстракт (витяжку) необхідно очистити. Одержаний очищений екстракт поміщають в прилад для подальшого тестування. Результати хроматографічного аналізу обробляються кваліфікованим персоналом. Точність і достовірність результатів забезпечується використанням сертифікованих стандартних зразків та реактивів і підтверджена успішною участю в раундах FAPAS», — розповідає Максим Добровольський.

За його словами, вартість послуг буде залежати від багатьох факторів, в тому числі і від місячного обсягу, який компанія готова надати. Початкова вартість становитиме близько 90 євро з ПДВ.

Читати по темі: Інсектицидний захист озимого ріпаку без хлорпірифосу. Поради від FMC