12 червня 2020, 17:05, Україна

Опубліковано декадні суми опадів у розрізі областей

За даними моніторингу Метео Фарм, найбільша кількість опадів за першу декаду випала саме у західних областях. Найменша кількість опадів зафіксовано на Півдні та у Донецькій області, значення ГТК у цих областях дорівнює 0,1-0,2, що вказує на дуже сильну посуху.

Середня температура повітря протягом першої декади червня на заході знаходилась в межах +16…+17°С, на півночі +17…+18°С. В центральних областях +18…+19°С, на сході та півдні +19…+20°С. Максимально температура підіймалась до +35…+36°С у Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях. Також високими температурними показниками +33…+34°С відзначились східні області, а також Одеська, Дніпровська, Кіровоградська та Полтавська області. Максимальні температури у південних, центральних, східних та північних областях зафіксовано  09-10 червня, і лише на заході 7 числа. Мінімально температура опускалась до +2°С в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій областях. Мінімальні температурні показники припали на початок першої декади 1-5 червня.

Літня пора року сприяє зростанню активних та ефективних температур, їх накопичення прискорюється. Саме ці показники допомагають оцінити стан стиглості, фазу розвитку рослин. Прослідкувати за активними та ефективними температурами можна розглянувши діаграму.

Середньодобова температура ґрунту на заході коливалась від +14 до +15°С, в північних областях +14…+15°С. В центральних областях середньодобова температура склала +16…+19°С, на сході +18°С. В південних областях +19…+20°С. Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась на заході та знаходилась в межах +6…+7°С, в центральних, південних та північних областях коливалась від +7 до +10°С. В східних областях +11°С.

Рівень зволоження ґрунту у першій декаді червня має досить гарні показники. Лише на півдні, в Донецькій та Луганській областях рівень зволоженості ґрунту занизький, 17-22%. Краще зволожені землі Житомирської, Сумської та західних областей окрім Чернівецької області 27-28%. Але порівнюючи показники 2019 року з аналогічним періодом 2020 року, то перша декада червня 2019 року мала перевагу у зволожені лише в Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Вінницькій областях, на решті території показники зволоження ґрунту 2020 року переважають над показниками 2019 року.

Показник вологості повітря має високі значення. В південних областях цей показник склав 62-63%, на сході та центрі  62-70%. В північних та західних областях 72-78%. Значення вологості повітря 2020 року перевищили показники 2019 року, винятком стали Миколаївська, Одеська, Вінницька та Кіровоградська області. Детально значення можна розглянути на діаграмі.

Слід зазначити, що протягом першої декади червня у Волинській, Львівській, Херсонській, Дніпропетровській та Рівненській областях пройшов град пошкодивши, а в деяких районах знищивши вщент городину. В Херсонській області 4-го червня жителі селища Хорли спостерігали за торнадо. Також торнадо пройшов у Тернопільській області 9 червня. Все частіше фіксуються торнадо на території України. За багаторічними спостереженнями найбільша ймовірність виникнення торнадо в західних, південних та центральних областях. Найбільша кількість торнадо фіксується в другій половині літа у Причорноморській, Київській, Запорізькій, Дніпропетровській, Черкаській, Львівській та Волинській областях. Виникнення торнадо сприяють різкі перепади температур. Грози, смерчі та зливи відбуваються в результаті зіткнення холодних і теплих атмосферних фронтів.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».

Читати по темі: Особлива весна 2020: посухи, морози та пилові бурі