12 червня 2020, 14:00, ЗЗР

Вчені довели ефективність фунгіцидних обробок посівів дронами

Результати дослідження опубліковані на сайті University of Kentucky.

У дослідженні, яке проводилося протягом вегетаційного сезону 2019 року розглядалася економічна ефективність і доцільність застосування фунгіцидів на кукурудзі з використанням безпілотників в округах Адер, Тейлор і Грін.

Через висоту рослин і обмеження кліренсу наземних обприскувачів більшість фунгіцидів вносились на поля за допомогою дронів. Однак, за словами вчених, фунгіцидна обробка з повітря не завжди можлива в силу різних обставин.

«У багатьох районах Кентуккі поля занадто малі або оточені деревами та лініями електропередач, що ускладнює застосування повітряних фунгіцидів за допомогою літаків та вертольотів. Безпілотний літальний апарат може розпорошувати фунгіцид над полем в тих випадках, коли застосування авіації неможливо», — зазначив Кірстен Уайз, вчений Британського коледжу сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища.

Одним з перших учасників дослідження став власник підприємства Taylor County Джефф Арнольд. Протягом останнього десятиліття він розпилював фунгіцид з вертольота. Після експериментів із застосуванням дрона фермер відзначив позитивну динаміку внесення препаратів на поля.

«Ми отримали вищу результативність і економічну вигоду від застосування безпілотника, ніж від застосування вертольота», — говорить Джефф Арнольд.

Використання безпілотників, на думку фахівців, економічно вигідно в разі точкової обробки посівів від хвороб. Оренда авіації вимагає великих фінансових витрат і має обмеження по мінімальній площі обробки.

Як відзначають аграрії, щоб окупити використання авіації, потрібно досягти високих показників по врожайності і збуту вирощених сільгоспкультур.