11 червня 2020, 13:05, Технології

Фосфіти доцільно використовувати в якості біостимулятора рослин — вчені

Про це пише gtr.ukri.org.

В ході дослідження, розпочатого в червні 2017 року, було використано системний підхід, що включає поєднання клітинної біології, фізіології рослин, біохімії та рентгенівських методів візуалізації. Дослідження проводилось з метою визначення впливу фосфітів на дві сільгоспкультури: пшеницю і ріпак.

Фосфіти — відновлена ​​форма фосфатів, які широко використовуються в сільському господарстві. Окрім застосування фосфітів в якості фунгіцидів, дані окремих досліджень свідчать про доцільність використання цих речовин в якості біостимулятора.

Зокрема, дані з лабораторії доктора Сварупа показали, що фосфіти підсилюють ріст і розвиток коренів у ряді видів рослин, зазвичай збільшуючи їх біомасу на 30%.

Результати цього проекту доводять, що при застосуванні в низьких дозах фосфіти можуть виступати в якості біостимулятора росту коренів, забезпечувати низькі витрати, покращуючи кореневу структуру рослин.

Крім того, співробітники Кильського університету стверджують, що використання фосфітів в якості біостимулятора сприяє покращенню врожайності культур та прибутків від їх вирощування.

В рамках проекту вченими було досягнуто значного прогресу в розумінні молекулярних основ біостимуляції росту коренів, потенційного агроекономічного впливу. У свою чергу проектний консорціум рекомендує зареєструвати фосфіти як рослинні біостимулятори в ЄС.