11 червня 2020, 12:00, Україна

Дощова погода стримала поширення сарани на Херсонщині

Про це пише newday.kherson.ua.

Начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслуби області Лариса Коломієць каже, що інспектори провели моніторинг посівів овочевих та зернових, виноградних плантацій на загальній площі понад 65 тис. га. І ніде присутності цих ненажерливих комах не виявили.

«Італійський прус на Херсонщині є. Але у дуже незначній концентрації — від 0,5 до 2 особин на квадратний метр. Вони «на крило» не стали, і зараз не покидають свого звичного середовища — узбіч доріг, пустирищ тощо у Каховському, Каланчацькому, Новотроїцькому та Чаплинському районах», — зазначила Лариса Семенівна.

Останній раз загрозливий спалах розмноження сарани у степах Таврії стався у 2013-1014 роках. Тоді якраз і встановилася тривала спека, завдяки чому шкідник міг підніматися у повітря й долати великі відстані у пошуках поживи — навіть посівами гірчиці посмакувати не гребував.

«У червні на Херсонщині «дощова смуга», здається, також припинилася, й італійський прус за кілька тижнів знову може нагадати про себе у властивій йому манері — рушити на сільгоспугіддя, та їсти всю зелень, на яку натрапить. Та засоби протидії відомі: не проґавити початку міграції сарани, й вчасно обробляти посіви ефективними проти неї інсектицидами», — стверджують фахівці.