11 червня 2020, 11:00, Урожай

Названо області, які ризикують недобрати більше половини врожаю озимих

Про це йдеться на сайті НААН.

Зі слів Миколи Солодушка, завідувача лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Синельниківської селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур НААН України, в північній частині Степу та в окремих областях Лісостепу величина біологічного врожаю більшості сортів пшениці озимої, які висівалися в оптимальні строки після кращих попередників, може становити від 6 до 7,7 т/га; після непарових попередників — від 3,3 до 5,1 т/га.

Проте, як відомо, господарський урожай буде нижчим за біологічний щонайменше на 10-15%, а за несприятливих умов збирання різниця у кількості вирощеного та зібраного зерна може бути значно суттєвішою.

Більше того, в південній частині Степу, зокрема в окремих районах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей, стан озимих культур залишається доволі складним: значна зрідженість посівів, слабкий та нерівномірний розвиток рослин безумовно позначаться як на їхній продуктивності, так і валових зборах зернової продукції у регіоні. Загальний недобір зерна озимих зернових культур може скласти до 50% і більше, хоча це значною мірою залежатиме від подальших погодних умов.

В цілому, обстеження посівів озимих зернових культур показало, що на початку червня пшениця озима на більшості посівних площ завершила фазу цвітіння та знаходилася в процесі формування зернівки. В південних областях — на початку молочної стиглості зерна. У більшості сортів ячменю озимого відзначається фаза молочної стиглості зерна. Такий розвиток рослин є близьким до минулорічного, хоча і відбувається з певним випередженням (від 8 до 12 діб) у порівнянні із середніми багаторічними строками.

Читати по темі: Особлива весна 2020: посухи, морози та пилові бурі