13 червня 2020, 15:00, Технології

Вирощена в Україні люцерна володіє високим експортним потенціалом — аналітики

Про це пишуть аналітики ProConsulting.

Крім високого експортного потенціалу, вирощування люцерни несе в собі ще ряд переваг для агробізнесу:

  • багаторічна люцерна може давати врожай протягом 4-6 років;
  • люцерна є хорошим сидератом, оскільки сприяє накопиченню в ґрунті азоту.

«Недостатня інформованість українських фермерів про позитивні моменти вирощування люцерни перешкоджає швидкому поширенню даного напрямку підприємництва. В даний час конкуренція серед виробників люцерни в Україні відсутня, що покращує умови для виходу на цей ринок нових гравців», — зазначають аналітики.

Бізнес-план вирощування люцерни, розроблений компанією Pro Capital Investment, передбачає організацію виробництва цієї цінної культури на площі 1,5 тис. га. Використання передових технологій дозволить щорічно отримувати з вказаної площі понад 100 тис. тонн зеленої маси, яка згодом буде висушуватися і упаковуватися в тюки по 20 кг для транспортування на зовнішні ринки.

Ключовим фактором успішної реалізації проекту є підбір ґрунту, який найкращим чином підходить для росту люцерни. При цьому необхідно враховувати, що ця рослина не любить високого залягання підземних вод та кислі ґрунти. Таким чином, для люцернового господарства потрібні добре дреновані ґрунти з достатнім вмістом вапна, фосфату і калію. Аналіз показує, що найбільш придатними для вирощування люцерни є поля південно-східних областей України — Дніпропетровської і Запорізької, або прилеглих районів суміжних регіонів.

«Важливо також налагодити на люцернових посівах систему зрошення, оскільки в цьому випадку їх врожайність підвищується приблизно у два рази. Використання насіння сорту Серафима дозволить скошувати з кожного гектару по 69 тонн зеленої маси, з якої вийде 17 тонн сіна з вмістом протеїну 20-21%», — відзначають аналітики.

Згідно з розрахунками, виконаними в рамках бізнес-плану вирощування люцерни, дисконтований період окупності проекту становить трохи більше двох років (26,8 місяця).