9 червня 2020, 15:15, Україна

Внаслідок пилових бур в Україні посилилась вітрова ерозія

Про це повідомив Святослав Балюк, директор Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського, пише 24tv.ua.

Особливо страждають буряки. Зважаючи на кліматичні умови сезону та зменшення площ сівби цієї культури, аналітики прогнозують скорочення виробництво цукру в Україні до 1,3 млн тонн (це на 15% менше, ніж у 2019 році).

У травні потужна пилова буря на Заході України знищила 10% посівів цукрових буряків. Зараз фахівці Національної академії наук говорять про поступове «опустелювання в зоні Полісся».

Науковці говорять про таке нове явище в українському кліматі як пилові бурі, що навесні вже накривали окремі регіони. Головна причина їх виникнення — відсутність опадів в осінньо-зимовий період. Причому якщо раніше пилові бурі здіймалися лише в сухих південних областях, то тепер трапляються і в інших регіонах країни.

Ще одна погодна проблема, з якою стикнуться аграрії, — підвищення рівня води у річках України. Це відбувається через сильні дощі і може призвести до затоплення заплав і сільськогосподарських угідь. Зокрема, цими днями річка Дністер в деяких районах підніметься на 2,1-2,6 метра і затопить кілька заплав. Також потужні зливи можуть призвести до утворення значних силових стоків і навіть локальних селів.

Читати по темі: Сильні вітри та пилові бурі: як впливає весняна погода на захист рослин. Рекомендації фахівців щодо захисних обробок посівів