8 червня 2020, 13:00, Урожай

Клопом-черепашкою подекуди заселено до 100% посівів

Згідно з даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, за середньої чисельності усіх стадій (клоп, яйцекладка, личинки) 0,5-2, макс. 3-4 (Запорізька, Луганська, Миколаївська, Херсонська області) екз. на кв.м клоп шкідлива черепашка заселив та пошкодив 5-20% рослин культур.

За даними державних фітосанітарних інспекторів в південних областях віковий склад личинок такий: І вік — 56%, II вік — 44%. Прохолодна та дощова погода не сприяє масовому розвитку шкідника та стримує активне живлення фітофага у посівах озимої пшениці.

Зазначається також, що повсюди у посівах озимих та ярих зернових колосових відчутної шкоди рослинам завдає пшеничний трипс, який в допороговій чисельності заселив 5-25% (Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська обл.) рослин озимої пшениці за чисельності 3-10 (Миколаївська, Одеська обл..) імаго та 3-8 личинок на колос.

Читати по темі: Трипси: Засоби та препарати проти шкідників. Урожай в безпеці

Також у посівах озимих та ярих зернових колосових розвиваються та шкодять хлібні блішки, злакові мухи, попелиці, цикадки, які пошкодили 2-40% рослин. 10-20% попелиць в Чернівецькій області уражено ентомофторозом. Прохолодна і волога погода обумовила розтягнення в часі розвиток злакових п’явиць У Степу та Лісостепу хлібні жуки за чисельності 0,2-2 (Житомирська, Одеська, Полтавська, Херсонська обл.) екз. на кв.м заселили крайові смуги озимих посівів.