9 червня 2020, 10:00, Україна

Мільйон гектарів малопридатних земель в Україні підходять для вирощування міскантусу

Про це з посиланням на дані біоенергетичної асоціації України повідомляють аналітики компанії ProConsulting.

Олександр Ганженко: Біоенергетичні культури варто вирощувати на деградованих ґрунтах
Читати по темі:

Міскантус можна вирощувати на малородючих і забруднених ґрунтах. Завдяки потужній і розгалуженій кореневій системі, він легко знаходить достатньо води і поживних речовин. Виростає міскантус більше трьох метрів у висоту, а з кожного гектару можна отримувати до 35 тонн сухої біомаси в рік, і так протягом 30 років без необхідності пересадки. Урожай з одного гектару міскантусу еквівалентний по енергетичній цінності 15-20 тис. м³ газу або 20-25 тонн вугілля.

За даними розрахунків Pro Capital Investment бізнес-план з вирощування міскантусу на площі 1 тис. га передбачає залучення капіталу в розмірі 1,5-2 млн доларів.

Найбільше грошей — 55-60% від загальної суми — потрібно на придбання посівного матеріалу. Ще 20-25% піде на покриття операційних витрат в перші два роки функціонування господарства, що включають:

  • закупівлю добрив;
  • придбання палива;
  • оренду техніки;
  • виплату заробітної плати працівникам.

Решта інвестиції (10-12%) буде витрачено на оренду землі.

Відповідно до фінансових розрахунків, зробленим в рамках бізнес-плану вирощування міскантусу, виручка від продажу соломи становитиме 2 млн доларів на рік. Період окупності проекту з урахуванням дисконту — менше чотирьох років (44,7 місяців), і це з урахуванням того, що перший урожай міскантусу можна буде збирати лише на третій рік після посадки. В інший час, протягом тридцятирічного терміну служби плантації, міскантус буде приносити інвестору тільки чистий прибуток.