25 квітня 2017, 13:40, Технології

Агрономи радять садити картоплю раніше й робити ставку на нові сорти

Навіть в регіонах, що завжди вважались «картоплярськими» — Житомирщині, Київщині та інших — картопля останіми роками потерпає від дуже високих літніх температур. Про це SuperAgronom.com розповіли місцеві виробники картоплі.

Зокрема на Житомирщині деякі господарства, де вирощують картоплю вже багато років, цьогоріч вже завершили її посадку та чекають появи сходів після потепління.

За умови хорошого протруювання, якісного посадкового матеріалу та відпрацьованої технології, ранні посадки аж ніяк не загрожують картоплі розвитком хвороб, переконують агрономи. Навпаки, рослини, що раніше почали вегетацію, розвиваються у більш сприятливих температурних умовах, зав'язуючи урожай ще до настання спеки. 

Сучасні ранні сорти за відповідної технології здатні давати урожай вже в червні, говорять агрономи, що дозволяє раніше звільнити поле і провести якісну підготовку до сівби наступних культур. До того ж, ранній урожай є більш якісним та дорожчим.

Нетривале зберігання картоплі ранніх сортів можна суттєво покращити за рахунок побудови сучасних картоплесховищ, кажуть фахівці. До того ж, нові сорти картоплі часто поєднують в собі і ранньостиглість, і здатність до зберігання та стійкість до посушливих умов. Тому багато уваги слід приділяти сортооновленню у господарстві.