4 червня 2020, 16:00, Урожай

Через похолодання на посуху Дніпропетровщина недобере 10% врожаю зерна — прогноз

Про вплив дощової весни та прохолодного початку літа на врожаї зернових культур розповів директор інституту зернових культур НААН України Владислав Черчель, пише opentv.media.

З його слів, перша половина травня на Дніпропетровщині характеризувалася помірно теплою погодою зі значними коливаннями середньодобових температур. Погодні умови були сприятливими для активного росту і розвитку озимих та ярових культур. Але кінець травня і початок червня позначилися рясними дощами.

«Зимова посуха, яка продовжилася на початку весни, позначилася на майбутньому врожаї зернових. І хоч дощі, які випадають зараз, трохи покращили ситуацію, аграрії прогнозують зібрати врожаю на 10% менше, ніж минулого року», — розповідає Владислав Черчель. 

В результаті дощів і температури повітря, близькою до норми, умови для вегетації озимих зернових культур значно покращилися, а стан рослин оцінюється як добрий та задовільний. Стан ярих культур оцінюється як гарний.

«Дуже погано себе почуває кукурудза, бо це теплолюбна рослина. Культура, яка сходила раніше за 1-2 тижні, цього року зійшла за 3-4 тижні. Розвивається кукурудза дуже повільно. Але, якщо буде тепла погода, усе вирівняється і буде добре», — сказав Владислав Черчель. 

А поки аграрії чекають тепла, спеціалісти інституту зернових культур запевняють, що врожай пшениці буде хороший. І його вистачить, щоб задовольнити потреби українців та дещо навіть експортувати.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».