4 червня 2020, 15:00, Україна

Град та смерч понищили посіви технічних та овочевих культур у різних областях

У селі Бродщина Кобилянського району на Полтавщині величезний град і сильний вітер за лічені хвилини знищили практично всі городні культури і добряче пошкодили посіви соняшника й кукурудзи, пише exo.in.ua.

«Наскільки мені відомо, люди і їх майно не постраждали. А ось городину град знищив. Я вийшла на свій город і побачила вже готовий салат із перцю, помідорів, капусти, полуниці — листя окремо, ягоди окремо. Із картоплі лише стирчачки залишилися. Усе, там, де буяла зелень, стихія залишила чорний пар. Хлопці мої поїхали в поле, повернулися похмурі — соняшник ніби хтось розстріляв, кукурудза менше постраждала. Град лежав на землі аж до пізнього вечора, усе не міг розтанути. Так його багато було. А в город і через добу після дощу й граду зайти неможливо, ноги грузнуть. Тепер людям додалося клопоту, адже городи потрібно заново садити», — розповідає Наталія Довга, бродщинський сільський голова.

Втрат врожаю через стихію зазнали і аграрії та овочівники Херсонщини.

«Загалом пoстpаждали декілька pайoнів. Селище міськoгo типу Каланчак засипалo гpадoм, який накpив все навкoлo щільним шаpoм. Найбільше від негoди пoстpаждала гopoдина, а oт стиглі чеpешні на дивo вціліли. Місцями, пишуть люди, гpад був poзміpoм з нoву гpивневу мoнету», — йдеться в сюжеті ТСН.

В Тернівці на Дніпропетровщині град пройшов смугою, але там, де він випав, наробив чимало лиха.

«Побита розсада помідорів, перцю, листя картоплі град продірявив. Постраждала листя на кущах і деревах. Оббиті плоди яблуні, груші, яких і так не дуже-то багато в цьому році через заморозки», — скаржиться одна з місцевих мешканок приватного сектора.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».