5 червня 2020, 09:00, Україна

На Кіровоградщині існує загроза поширення американського білого метелика

За даними обласного управління Держпродспоживслужби, наразі завершується літ метеликів АБМ та починається яйцекладка. Відносна вологість 70-80% та температура 22-25°С є оптимальними для розвитку шкідника.

«Масовий літ метелика триває всього 7-10 днів, після спарювання самки відкладають яйця на нижню поверхню листків. Навіть сильні дощі не вибивають яйця! Триває цей період 1-2 дні. Потім вилуплюються личинки — маленька прожерлива гусінь, яка швидко росте й об’їдає листя дерев. Починається все з одного листочка, а доходить до голого дерева. До речі, відмічено, що гусінь першого покоління найчастіше зустрічається на кленах та шовковиці, а друге серпневе покоління віддає перевагу фруктовим деревам», — зазначають спеціалісти.

Проект АнтиКарантин
Читати по темі:

За рекомендаціями фахівців, з настанням теплої погоди, необхідно проводити систематичні обстеження зелених насаджень (особливо клену ясенелистого та шовковиці), уважно обдивляючись нижню сторону зовнішніх листків. При виявленні гусені, листки або вже обплетені павутиною гілочки (павутинні гнізда) найкраще зрізати та знищити.

«Перше покоління зазвичай менш чисельне, ніж друге. Це зумовлено природними факторами. Але, враховуючи м’яку зиму цьогоріч, можна припустити, що при збереженні оптимальних погодних умов можлива відчутна шкода навіть від першого покоління. Тому дуже важливо приділити увагу зеленим насадженням зараз, аби вберегти дерева потім. Краще попередити проблему, ніж боротися з її наслідками», — додають в обласному управлінні Держпродспоживслужби.