4 червня 2020, 11:00, Урожай

Травневі дощі компенсували дефіцит вологи на полях Прикарпаття

Про це пише golos.com.ua.

«Затяжні дощі трохи збили з ритму і зменшили темп роботи. Та надолужимо. Усі культури в нашому господарстві перебувають у хорошому фітосанітарному стані. Пора якраз підживлювати, вносити мікродобрива», — розповідає аграрій зі Снятинського району, засновник ПФ «Богдан і К» Богдан Тимофійчук.

Дощ напоїв озимі, які саме у фазі колосіння. Нині відбувається потужний налив зерна. Ячмінь відцвів та виколосився, ріпак також дав потужний ріст, формуються стручки.

Кукурудза та соняшник отримали дружні сходи. Ці культури теплолюбні, а синоптики прогнозують  сонячну погоду. Достатній запас вологи — добрий старт для їх росту.

Зі слів місцевих агровиробників, соя постраждала в тих аграріїв, хто посіяв її раніше від рекомендованих термінів. Відбулося підмерзання сім’ядольних листків. Адже ще 22-23 травня позначка термометра на Прикарпатті опускалася нижче нуля. На відміну від квасолі, точка росту в рослин не пошкоджена, отож, відновляться.

«Снятинський район — найпівденніший на Івано-Франківщині. Та й посіяли ми сою вчасно, мороз не прихопив. Тепер маємо гарні результати. Так само дали дружні сходи просо та гречка», — каже Богдан Тимофійчук.

У ПФ «Богдан і К» гречку сіють у два етапи. Відведено під цю нішеву культуру незначну площу. Причина — дуже низькі закупівельні ціни — падають до 5-6 грн/кг. Що дорівнює майже собівартості її вирощування, навіть за найкращого врожаю — 2 т/га.

Богдан Тимофійчук розповідає, що в господарстві мають два врожаї гречки. Вдруге її сіють одразу після скошування озимого ячменю, на початку липня. Осінній урожай — не товарне продовольче зерно, а для насіння як сидерат на наступний рік. Після збирання врожаю пшениці висівають такий мікс гречки, вики, редьки олійної та гірчиці — для відновлення родючості ґрунтів.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».