7 червня 2020, 11:00, Насіння

Названо заборонені в Україні ГМ-сорти гречки

Про це інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Законом визначено, що ГМО, що використовується у відкритій системі — його вивільнення, ввезення, промислове виробництво та введення в обіг можливе лише після проведення державної реєстрації. До цього часу дозволяється використання ГМО виключно для науково — дослідних цілей або з метою їх державних випробувань, але лише на підставі спеціальних дозволів.

«Зазначаємо, що в Україні передбачено державний реєстр ГМО сортів рослин, створених на основі ГМО. Проте, жодний сорт культурних рослин до Державного реєстру генетично модифікованих організмів на сьогодні не занесений», — зазначили в установ.

В отриманні високих врожаїв гречки важлива роль відводиться як використанню адаптивних сортів, здатних реалізувати свій генетичний потенціал, так і вдосконаленню технології її вирощування.

В Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні можна ознайомитися з сортами гречки, адаптованими для всіх зон. Ці сорти представлені 18 суб’єктами насінництва, занесених у 2019 році до Державного реєстру виробників насіння, 15 з них  — це наукові установи  і підприємства НААН України, які виробили 85% від загального обсягу базового і сертифікованого насіння гречки.

Читати по темі: Технологія вирощування гречки