4 червня 2020, 09:00, ЗЗР

Ukrlandfarming повністю відмовився від хлорпірифосу — Фантух

Про це в матеріалі «Заборона хлорпірифосу в ЄС: Як відреагував український агроринок» на Latifundist.com розповів керівник департаменту розвитку та інновацій Ukrlandfarming Володимир Фантух.

«Знайти на ринку препарати, які замінять хлорпірифос, проблем не було. Ми взяли аналогічні препарати, але трохи іншого складу. Від контрактів, які ми укладали на постачання цього препарату довелось відмовитись. Частина препарату повернули постачальникам, вони прийняли його без проблем», — зазначив Володимир Фантух.

За його словами, препарати на основі хлорпірифосу недорогі, ефективні і мають пролонговану дію, тому вони так «полюбилися» аграріям у всьому світі.

Володимир Фантух розповів, що українські аграрії, які не бачать перспективи виходу на зовнішній ринок і планують торгувати тільки на внутрішньому, будуть і далі ним користуватися. А ось компанії-експортери повинні повністю відмовитися від використання хлорпірифосу.

«Трейдери будуть ставити перед аграріями вимоги з контролю вмісту хлорпірифосу або акти списання витрачених засобів захисту рослин. Саме за таким принципом зараз працює Китай. Він вимагає повний список ЗЗР, які були використані. Хоче бачити історію. Якщо його щось не влаштовує — скасовується вся партія поставки. Думаю, що і трейдери поставлять такі умови перед фермерами», — додав Володимир Фантух.

Нагадаємо, що хлорпірифос найбільше накопичується в соняшнику, сої та ріпаку через високий вміст олії в цих культурах.