7 червня 2020, 13:00, Добрива

Вчені працюють над створенням безпечних для екології добрив

Про це повідомляє прес-служба Lehigh University.

За словами автора дослідження Йонаса Бальтрусайтіса, аграрії і далі будуть продовжувати додавати більше добрив в ґрунт, завдають при цьому шкоди навколишньому середовищу.

«Якщо поживні речовини, такі як азот і фосфор, в повному обсязі поглинаються рослинами, вони починають накопичуватись в ґрунтових водах. Надлишок поживних речовин може привести до евтрофікації водних об'єктів, де цвітіння водоростей позбавляє екосистему кисню, вбиваючи флору і фауну, виробляючи токсини, які в наслідку можуть завдавати шкоди людям», — зазначають вчені.

У ході досліджень команда науковців розробила сухий метод механохімічного синтезу кристалів сечовини, які можуть слугувати функціональним добривом з суттєво сповільненим гідролізом в ґрунті і істотно меншими обсягами викиду аміаку.

Методика полягає у використанні розчинної у воді сечовини з різними поживними речовинами, що містять мінерали з низькою розчинністю. Науковці в тому числі пропонують використовувати промислові відходи для підвищення контролю вмісту азоту.

«Ми перепроектуємо добрива, щоб надати їм певної стабільності в навколишньому середовищі. При уповільненому процесі розкладання вони будуть довше доступні рослинам, завдаючи при цьому менше шкоди навколишньому середовищу», — зазначив автор дослідження професор Йонас Бальтрусайтіс.

Потенційний вплив такого добрива, на думку вченого, є глобальним і технологія розробляється таким чином, щоб її можна було легко впровадити у виробництво.