2 червня 2020, 17:00, ЗЗР

Названо культури, які здатні найбільше накопичувати хлорпірифос

Про це в матеріалі «Заборона хлорпірифосу в ЄС: Як відреагував український агроринок» на Latifundist.com розповів директор лабораторії BiLab Максим Добровольський.

Зі слів фахівця, зміни в європейському законодавстві торкнуться не лише виробників олійних, а й зернових культур.

«Є таке поняття, як контамінація. Препарат може накопичуватися в ґрунті або осідати на культури з пилом в зерносховищах. Візьмемо, приміром, ріпак. До нього дуже добре прилипає пил. Якщо ви не використовували препарат на культурі, але застосували його для дезінфекції складу, то пил його вбере. В результаті аналіз покаже залишкову кількість хлорпірифосу в продукті. Аналогічно і по пшениці, обробили зерносховище хлорпірифосом — отримали залишкову кількість. Хоча перевищення і буде невеликим — 0,02-0,15, але воно буде», — зазначив Максим Добровольський.

Зі слів президента фітосанітарної асоціації України Владислава Седика, використання хлорпірифосу не завжди означає, що в процесі виробництва аграрій отримає залишкову кількість препарату. Все залежить від технології його використання.

«В законодавстві ЄС зазначено, що допускається наявність хлорпірифос в концентрації 0,01 мг/кг. А це різні речі. Тому ті, хто думає продавати і далі в ЄС свою продукцію, повинні або повністю відмовитися від використання препаратів на основі цієї речовини, або використовувати їх технологічно точно, щоб при перевірці в продукції не було залишкових кількостей», — зазначив Владислав Седик.

Нагадаємо, що при експорті продукції в ЄС перевіряється не лише хлорпірифосу на відповідність вмісту максимально дозволених залишків відповідно до Регламенту ЄС, а й інші активні речовини.