2 червня 2020, 11:00, Україна

За останню декаду подекуди випала місячна норма опадів

За даними моніторингу Метео Фарм, значні опади розпочались на Заході з 24 травня та поступово заполонили усю територію України. В східних та південних областях випала помірна кількість опадів. Найменше опадів випало в Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Дніпровській областях.

Середньодобова температура повітря третьої декади травня в північних та західних областях перебувала у межах +11…+12°С. В центральних областях цей показник становив +11…+14°С, на решті території — +14…+15°С.  Максимально температура підіймалась до +30°С у Луганській області. Також відзначились високою температурою до +28…+29°С Донецька та Харківська області. Східні території виявилися найтеплішими протягом даного періоду. В Запорізькій та Дніпровській областях максимально температура підіймалась до +25…+27°С. На решті території максимальна позначка термометру знаходилась в межах +18…+24°С. 

Мінімально температура опускалась до -3°С морозу у Львівській області. Також мінімальну температуру -1°С зафіксовано у  Сумській, Чернігівській, Івано-Франківській, Рівненській та Тернопільській областях. Таким чином, найпрохолоднішими ночі були на Заході та Півночі, на решті території мінімальна температура перебувала в межах 0…+2°С.

Не дивлячись на низькі температури накопичення активних та ефективних температур продовжується. Лідерами з накопичення активних температур залишаються південні та Закарпатська області.

Середньодобова температура ґрунту в Північних та Західних областях перебувала в межах +11…+12°С. В Центральних областях +11…+14°С, на решті території +14…+15°С. Мінімальна температура ґрунту на території усієї України знаходилась в межах +4…+6°С. Нічні температури мали не досить високі значення, через те, що рослини переважно ростуть у нічний час то низькі температури могли пригальмувати їх ріст.

Зазначається також, що найвищі показники вологості ґрунту (27%) відмічаються в Київській, Сумській, Львівській областях. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 19% зафіксовано в Херсонській області. В Донецькій, Луганській, Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Дніпровській областях цей показник знаходився у межах 21-23%. В деяких областях рівень зволоження став вищим за показники третьої декади травня 2019 року.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.