1 червня 2020, 18:00, Насіння

Названо пріоритетні за вибором серед аграріїв сорти та гібриди сільгоспкультур вітчизняної селекції

За даними прес-служби НААН, в ході останньої посівної кампанії українськими агровиробниками використовувалося близько 300 сортів озимої пшениці вітчизняної селекції. Але найбільш поширеними були сорти вітчизняної селекції: Богдана, Шестопалівка, Подолянка, Смуглянка, Антонівка, Місія одеська та Куяльник.

Найбільшим попитом серед сортів озимого ячменю минулої осені користувались вітчизняні: Дев'ятий вал, Снігова королева та Достойний, а також чеський Луран і німецький Хайлайт. З найбільш популярних сортів озимого ріпаку експерт виділяє німецькі Шерпа, Рохан, Мерседес та ПР44Д06, а також вітчизняний Чорний велетень.

Поля під кукурудзу і соняшник аграрії масово засівають насінням іноземної селекції компаній. В Інституті аграрної економіки говорять, що це в основному гібриди Адевей, Окксіжен, Р9175, ДКС 4014 і НК Кобальт (кукурудза), а також гібриди НК Бріо, НК Неома, П63ЛЛ06, РЖТ Вольф, ЛГ5485 та Тунка (соняшник).

«В цілому вдалося зберегти пріоритетність вітчизняної селекції по зерновим, зернобобовим і круп'яним культурам. Рівень української селекції по пшениці у 2019 році становив 72%, по ячменю — 58%. Однак забезпеченість аграріїв насінням вітчизняної селекції по кукурудзі всього 30%, соняшнику — 25%, ріпаку — 20%, цукрових буряках — 15%», — зауважив Олександр Захарчук.

Додаючи, що попит на імпортні гібриди відповідних культур в Україні традиційно високий. У 2019 імпортери продовжували нарощувати поставки насіння. Незначно зменшились лише темпи імпорту гібридів кукурудзи, а соняшнику і ріпаку за 11 місяців 2019 року вже ввезли майже стільки ж, як за весь 2018 рік. При цьому сукупна вартість ввезеного насіння ріпаку встигла перевищити показник попереднього року на 14%.