2 червня 2020, 08:00, Урожай

Опубліковано дані травневих обстежень стану посівів озимих зернових та ріпаку

Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умови та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

Обстеження посівів озимих зернових культур показало, що розвиток рослин пшениці озимої у поточному році був тісно пов’язаний з гідротермічним режимом, особливо це стосується недостатньої вологозабезпеченості рослин у період починаючи від фази виходу рослин у трубку до фази колосіння. На завершення третьої декади травня пшениця озима на більшості посівних площ знаходиться у фазі «цвітіння — початку формування зернівки», що тою чи іншою мірою відмічається по всіх попередниках і строках сівби.

Так, рослини пшениці озимої зараз перебувають наприкінці VІІ — на початку VІІІ етапу органогенезу («початок колосіння»). Висота рослин залежно від сорту й удобрення становить 80-95 см, довжина колоса — 90-120 мм. Стан посівів оцінюється як добрий.

При цьому рослини жита озимого перебувають на наприкінці VІІІ етапу органогенезу («колосіння»). Висота рослин сягає 120-140 см, довжина колоса — 120-150 мм, стан посівів на переважній більшості площ добрий.

Зазначається також, що у ріпаку озимого на більшості посівів триває утворення стручків, подекуди на північному заході країни ще триває цвітіння. Висота рослин — 84-140 см. Стан рослин оцінюється переважно як добрий.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».