1 червня 2020, 08:00, Україна

В Україні та світі динамічно зростає попит на обліпихові ягоди — аналітики

Зазначається, що виробництво ягід обліпихи все ще є нішевим напрямком вітчизняного садівництва, що характеризується невисоким рівнем конкуренції і підвищеною прибутковістю, яка ще більше виростає, якщо поєднати вирощування ягід і їх переробку. Разом з тим, правильно організувати обліпихову плантацію не так вже й просто, оскільки в цій справі є деякі тонкощі.

«Ділянку для посадки обліпихи необхідно вибирати з урахуванням придатності ґрунту для хорошого розвитку рослини. Обліпиха любить пухкий багатий органічними речовинами, але не перезволожений, ґрунт і багато світла. Чоловічі і жіночі дерева будуть висаджуватися в оптимальному співвідношенні для запилення. Оскільки обліпиха починає плодоносити на 3-4 рік життя, бізнес-планом передбачено закупівлю дворічних саджанців для того, щоб отримати перший урожай і почати продажі вже на другий рік існування підприємства», — зазначають фахівці.

Розрахунки, зроблені в рамках бізнес-плану вирощування обліпихи на площі 10 га, показують, що витрачені на його реалізацію фінансові кошти повернуться до інвестора у вигляді прибутку протягом менше чотирьох років (45,4 місяці).