29 травня 2020, 16:00, Добрива

За аміачну селітру вітчизняні аграрії змушені переплачувати близько третини ціни

На думку заступника голови ВАР Михайла Соколова, навіть без запровадження обмежень компанія Фірташа перебуває у вигідних умовах та отримує надприбутки.

«Так і нині ціни внутрішнього ринку на аміачну селітру на 30% вищі від світових, водночас Ostchem вантажить на експорт карбамід по $200 за тонну, а на внутрішньому ринку продає по $217, і це вже з мінусом витрат на упаковку. Підкреслюю, ніхто не змушує Ostchem укладати експортні контракти по $200 за тонну, а це означає, що вони йому вигідні. Також це означає, що на внутрішньому ринку Дмитро Фірташ, користуючись монопольним положеннням, заробляє надприбутки», — заявив Соколов у соцмережі. 

Відповідної думки дотримується народний депутат Іван Чайківський, який стверджує, що обмеження імпорту добрив призведе до збільшення цін на внутрішньому ринку більше як у три рази.

«У нас добрива і так на третину дорожчі, ніж у Європі. Обмежуючи імпорт, уряд іще більше порушить баланс формування цін на цю групу товарів за рахунок звуження конкуренції на ринку. Таке враження, що в Міністерстві економіки та сільського господарства не мають елементарних базових знань ані в економіці, ані в агровиробництві», — сказав Чайківський.

На думку експертів, квотування імпорту добрив погіршить міжнародні торгівельні відносини.

«Обмеження загрожують подорожчанням добрив і посиленням монополії на вітчизняному ринку, а також запровадженням санкцій у відповідь від країн-торгових партнерів України. Йдеться про імпорт з країн ЄС, Перської затоки, Північної Африки, а також із Туреччини, Казахстану, Білорусії, Грузії, Китаю, США», — зауважив голова ВАР Андрій Дикун.