29 травня 2020, 13:00, Світ

Роботи допомагають підвищити стійкість картоплі до вірусів і фітофтори

Роботи здатні аналізувати послідовності ДНК на наявність маркерів стійкості. Це допомагає виділити найбільш перспективний рослинний матеріал, що значно прискорює процес селекції, пише freshplaza.it.

«У нашій науково-дослідній лабораторії, де ми розробляємо і покращуємо сорти картоплі, є спеціальний робот. Він використовується, щоб допомогти нам проаналізувати ДНК. За 15 хвилин робот може виділити ДНК з 1536 рослин картоплі», — розповіли в компанії HZPC.

Нідерландська компанія Previous Next HZPC десятиліттями займається виведенням стійких до нематод сортів картоплі. Тепер у них також є матеріал з високим рівнем стійкості до фітофтори і деяких вірусів. Мета компанії полягає в тому, щоб до 2030 року 75% нових сортів HZPC були стійкі до фітофтори і Y-вірусу картоплі.

«В компанії раді, що вони можуть використовувати спеціального робота і ринкові технології у війні з вірусами та хворобами картоплі. Нідерланди залишаються місцем розмноження і виробництва насіннєвої картоплі. Наші програми розведення спрямовані не лише на сорти, стійкість до хвороб. Ми також дивимося на якість продуктів харчування і максимально можливу врожайність. Для картоплі, стійкої до хвороб, потрібно менше пестицидів. Це приносить користь навколишньому середовищу», — підсумовує представник HZPC.