29 травня 2020, 14:00, Технології

Побороти посуху на полях допоможе глибоке внесення добрив — експерт

Про це розповів експерт «NU Agrar GmbH» Антон Штадлер у 8 випуску відеоблогу «РАПСОДІЯ» від «КВС-УКРАЇНА» на Kurkul.com.

На полях на яких більше декількох років не було оранки, навіть не дивлячись на регулярне удобрення, вміст фосфору та калію в ґрунтовому горизонті постійно знижується зверху вниз. Саме тому поєднання смугового обробітку і глибокого внесення добрив є доцільним на ділянках де довго не проводилась оранка, а також у посушливих регіонах. Внесені у такий спосіб фосфор та калій сприяють кращому розвитку кореневої системи ріпаку в глибину, що в подальшому має також позитивний вплив на посухостійкість рослин.

«Поряд із чистою квантифікацією об’ємів чистих поживних речовин для ріпаку, в нас також є можливість покращити ефективність поживних речовин, зокрема щодо їхнього засвоєння. На практиці ми маємо можливість, перш за все з технологією Strip Till, забезпечити розвиток який показує багатообіцяючий результат. В рядок на глибину 20-25 см вносяться добрива — фосфор та калій. Після внесення цих елементів корінь рослини цілеспрямовано росте в напрямку донизу. Це означає, що ми можемо спонукати коріння рости в глибину, за рахунок чого рослина довше витримає посуху», — розповів Антон Штадлєр.

Поряд з цим залишається актуальним питання ефективність глибокого внесення добрив при смуговому обробітку Strip Till.

«Якщо при використанні добрив, що мають підкислюючу дію, показник РН вище за 7 — це означає, що ми можемо  покращити забезпечення сіркою. Також, це дає можливість покращити доступність фосфору та мікроелементів, які є поганодоступними при високих показниках РН. Якщо рівень кислотності низький, ми все одно повинні витримувати «золоту середину», аби не отримати  відповідних проблем», — підсумував експерт.