28 травня 2020, 17:00, ЗЗР

На Полтавщині вперше зафіксовано масовий літ чорного хлібного пильщика

У попередні роки чисельність шкідників знаходилася нижче рівня ЕПШ і пошкодженість ними стебел пшениці, жита та ячменю становила до 1%.

Підвищення чисельності хлібних пильщиків, на думку фахівців, пов’язане із гідротермічними умовами та розміщенням посівів зернових культур після стерньових попередників, мінімального обробітку ґрунту.

«Літ імаго триватиме до кінця фази формування зерна, а при сухій спекотній погоді закінчиться раніше. Після живлення на квітучій рослинності заселятимуть посіви колосових, переважно пшениці, де відкладають 30-50 яєць, обираючи більш розвинені стебла з товстою соломиною. Ембріональний розвиток триває 5-10 діб», — застерігають в Держпродспоживслужбі.

Серед рекомендованих заходів боротьби:

  • найбільше значення мають лущення стерні після збирання заселених пильщиками площ і глибока зяблева оранка, від чого гине понад 60% зимуючих личинок і ускладняється виліт дорослих комах навесні;
  • ранні строки сівби ярих і раннє збирання хлібних злаків зменшує пошкодження рослин і шкідливість пильщиків;
  • під час колосіння, якщо нараховується понад 4 пильщика на 1 кв. м, перед масовим відкладенням яєць необхідно провести хімічну обробку препаратами дозволеними до використання в Україні.

Читати по темі: Олексій Гумовський: небезпека карантинних шкідників в Україні полягає у відсутності загроз для них