28 травня 2020, 13:00, Урожай

Температурний режим в Україні поки не дозволяє кукурудзі розвиватись — експерт

Про ситуацію на полях SuperAgronom.com розповіли в компанії «Агрейн»

Поки температури не надто сприятливі, наразі рослини знаходяться у фазі 2-3 листочків, вже тижні зо два культура не росте. 

«У нас дещо змістились терміни сівби кукурудзи, тому що за прогнозом були ранні заморозки. Відповідно, було прийняте рішення сіяти після Великодня. Враховуючи сьогоднішні погодні умови, ми вчинили правильно, що зробили пізній посів», — розповів Тарас Корнієнко, заступник головного агронома групи компаній «Агрейн».  

Одна й та сама картина сьогодні спостерігається по всій території України, сходи кукурудзи стоять жовті, бліді і чекають відповідних температурних режимів. 

Ґрунтові гербіциди допомогли вирішити питання з бур’янами на посівах. Ймовірні нюанси щодо промивання засобів захисту, десь спостерігаються пригнічення препаратами рослин кукурудзи, але вони не суттєві. Дія гербіциду триває до 45 днів на сьогодні вже пройшло 15-20 днів, а інтенсивного росту культури не відбувається, тому можливо із закінченням дії гербіциду одночасно почнеться ріст культури та бур’янів.

«Я вважаю, що ґрунтовий гербіцид варто вносити в будь-якому разі. Коли ми сіяли на Харківщині цієї весни, на полях були проблеми з вологою, спостерігались суховії, температура не була сприятливою, але ґрунтовий ми все-таки вносили. Об’їзд полів на минулому тижні довів, що рішення було вірним і проблем з бур’янами на посівах не маємо», — зауважив Тарас Корнієнко. 

Надалі, після підвищення температур по кукурудзі треба внести страховий гербіцид якомога швидше, адже через кілька тижнів його ефективність вже буде знижуватись. 

Що стосується, наприклад, соняшника варто буде звернути особливу увагу на перший фунгіцидний захист, тому що після таких інтенсивних опадів активізуються хвороби, в першу чергу грибкові. 

Анастасія Аврамчук, SuperAgronom.com

Читати по темі: Вибір фунгіциду для ефективного захисту прапорцевого листка та колоса зернових культур