29 травня 2020, 09:00, Урожай

Через погоду зниження врожайності озимих на Сумщині сягне 15% — прогноз

Про це повідомив директор Департаменту Сумської ОДА Олександр Маслак, пише golos.com.ua.

«Стан озимих культур перебуває під впливом низки факторів. Позаяк нині температура повітря нижча, ніж у цю пору торік, вегетаційні процеси гальмуються. Урожайність у порівнянні з попереднім роком може бути на 15% нижчою», — зазначив посадовець.

При цьому Олександр Маслак додає, що цифра 15% — не точна: багато що може змінитися, бо все залежить від погоди.

«Озимими в області зайнято 175 тис. га, з них левову частку — 164 тис. га — відвели під озиму пшеницю. Остання й опинилася у зоні найвищого ризику. Через кліматично-погодні умови на Сумщині загинуло 1,78 тис. га озимих культур, і найбільше дісталося пшениці», — повідомив очільник обласного Департаменту АПР.

Зазначається, що найбільших втрат зазнали посіви у Буринському, Глухівському, Лебединському, Недригайлівському, Охтирському і Шосткинському районах.

Поточний стан посівів обстежили та склали відповідні акти, а дехто вже встиг звернутися до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з проханням компенсувати збитки.

«Попри все, на Сумщині нинішнього року сподіваються зібрати не менш як 4 млн тонн зернових. Перед цим два роки поспіль в області збирали майже 4,5 млн тонн зерна. Левову частку валового обсягу становила кукурудза», — підсумував Олександр Маслак.

Слідкуйте за посівною і залишайтеся в курсі останніх новин разом з SuperAgronom.com та «Посівна Онлайн 2019/20» Проект створений в партнерстві з компанією BASF.