28 травня 2020, 12:00, Україна

З початку року інвестиції в сільське господарство зменшилися більш ніж на третину

Такі дані озвучив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, інформує прес-служба Інституту.

За словами науковця, зменшення інвестицій в аграрний сектор економіки на 35,3%, яке відбулося за три місяці 2020 року, — це один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років, після початку військових дій на сході України та тимчасової втрати територій АР Крим і частини Донецької та Луганської області.

Зазначається також, що відтік інвестицій у рибному господарстві був не такий відчутний він становив лише 3,2% — з 6,2 млн грн торік до 6,0 млн грн у січні-березні 2020 року.

Найбільше зниження обсягів інвестицій в агропромисловій сфері зафіксовано в сфері лісового господарства та лісозаготівлі. У порівнянні з І кварталом 2019 року капіталовкладення зменшилися на 67,1% — до 33,5 млн грн.

«Таку динаміку можна було б пов’язати з карантинними обмеженнями, які запровадив уряд через пандемію коронавірусу COVID-19. Проте, спад інвестиційного забезпечення відбувся ще раніше — у 2019 році. Він є наслідком непослідовної та недосконалої інвестиційної політики держави в аграрній сфері, в якій переважають принципи залишкового виділення бюджетних коштів на інвестиційні заходи у сільському господарстві», — зазначив Олександр Захарчук.