28 травня 2020, 09:00, Урожай

Травневі дощі сприяли припиненню явищ атмосферної та ґрунтової посухи на Донеччині

За даними Департаменту АПР Донецької ОДА, протягом І-ІІ декади травня погодно-кліматичні умови на території області покращилися завдяки збільшенню кількості опадів і, як наслідок, збільшенню запасів продуктивної вологи в орному шарі ґрунту.

«Сума опадів за другу декаду травня становила 9-19 мм (104-136% від норми). Станом на 18 травня 2020 року, за даними метеостанцій області, запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-20 см в середньому склали 20 мм, що на 11 мм більше аналогічного показника минулого року», — звітують в Департаменті.

Зазначається, що за звітний період на території області майже не відмічалося суховійних явищ. Загалом погодні умови спостерігаються сприятливими для активного росту і розвитку озимих, ярих зернових і зернобобових культур. У районах, де кількість опадів була недостатньою для суттєвого збільшення вологозапасів метрового шару ґрунту, зволоження покращилося у верхніх його шарах, склалися більш сприятливі умови для розвитку пізніх ярих культур, які тривалий час потерпали від нестачі вологи саме у верхніх шарах ґрунту.

Тим часом, протягом квітня на території області в середньому випало від 4 до 22 мм опадів, що складає 10-58% середніх місячних норм. Це призвело до значного зменшення запасів вологи в орному шарі ґрунту, що негативно вплинуло на ріст та розвиток сільськогосподарських культур.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».